Çocuk diş hekimleri, çocuğun aşırı korkulu ve endişeli olduğunu fark ederlerse, ilk ziyarette çocuğun üzerine çok gitmeden, herhangi bir işlem uygulamadan, kullanılan cihaz ve aletleri, çocuğun kolay kabul edebileceği şekilde, oyunlarla, benzetmelerle anlatmayı tercih edebilir. Çünkü, fazla endişeli ve dişhekimi korkusu olan bir çocuğa, ilk ziyarette diş tedavisine hemen başlanması için ısrarda veya baskıda bulunmak, tedavi sürecini kolaylaştırmaz; aksine olumsuz etkiler. Amacımızın, çocuğun endişelerini gidermek, çocuğun güvenini kazanmak ve hayatı boyunca diş hekimi korkusu olmayan, diş tedavilerini kolaylıkla yaptıran bir birey olmasını sağlamak olduğu unutulmamalıdır!

Diş hekimleriyle olumsuz tecrübeler yaşamış, zor tedavileri ilk ziyarette yaptırdığı için yapılacak tüm işlemlerin de öyle olacağını düşünen bir çocuğu kazanmak ise, ilk kez diş hekimine gelmiş bir çocuğu kazanmaktan genellikle daha zordur. Bu yüzden, çocukların tanıştıkları ilk diş hekiminin bu konuda uzmanlık eğitimi almış diş hekimleri olması tavsiye edilir.
Ancak yine de, çocukta tedavi yapılamayacak düzeyde korku ve endişe gelişmiş olabilir veya bazı özel durumlu çocuklarımız, diş hekimi ile tedaviye izin verecek ölçüde bir iletişim kuramayabilirler. Böyle durumlarda sedasyon veya genel anestezi altında, çocuğun diş tedavileri yapılabilir. Çünkü tedavi edilmesi gereken dişlerdeki sorunlar, tedavi edilmedikçe ilerleyebilir.