Ortodonti

Ortodontik bozukluklar tedavi edilmezse ne olur?

Hemen hemen tüm ortodontik problemlerde estetik bozulmuştur. Kapanış bozukluklarında çene büyümesi olumsuz etkilenebilir ve çene ekleminde rahatsızlık oluşma riski daha fazladır. Tüm ortodontik bozukluklarda konuşma, ısırma, çiğneme fonksiyonlarında bozukluk oluşması riski vardır. Ayrıca çapraşık dişlerin temizlenmesi çok daha zordur ve uygun fırçalama ve diş ipi kullanımında bile çürüme ve diş eti problemleri daha sık görülür.

Ortodontik tedavi ile çene ilişkilerinin düzelmesi mümkün müdür?

Ortodontik tedavi ile dişlerde var olan dizilim bozuklukları düzeltilebilirken aynı zamanda çene ilişkilerindeki bozukluklar da düzeltilebilir. Çocuklarda çeşitli fonksiyonel apareylerle bu mümkünken, erişkin hastalarda ortognatik cerrahi ameliyatı ile alt ve üst çene ideal konumuna getirilir.

Ortodontik tedavide diş çekimi yapmak zorunlu mudur?

Gelişen teknolojiler sonucunda ortodontik tedavilerin çoğunluğu diş çekmeden yapılabilmektedir. Ancak çok şiddetli çapraşıklık vakaları gibi vakalarda ideal sonucu almak ve tedavi sonrası nüksü önlemek için diş çekimi kaçınılmaz olur. Diş çekimi yapılan tedavilerde genellikle 1. küçükazı dişleri çekilir. Ortodontik tedavi bittiğinde çekim yapılan bölgede dişler arasında en ufak bir boşluk kalmaz ve dişler düzgün bir […]

Ortodontik tedavi süresince dişlerde ağrı olur mu?

Diş telleri takıldıktan sonra ilk 2-3 gün dişlerde baskı hissi ve hafif ağrılar olur. Bu baskı ve ağrı hissi 4-6 haftada bir gerçekleşen her seans sonrası tellerin aktivasyonuna bağlı olarak tekrar oluşur ve 2-3 gün içinde geçer.

Ortodontik tedavide kullanılan teller dişlerde çürük yapar mı?

Ortodontik tedavi süresince dişler çok iyi fırçalanmaz ve ağız hijyenine dikkat edilmezse tellerin etrafına biriken yemek artıkları diş çürüklerinin oluşmasına sebep olabilir. Ağız hijyenine özen gösteren hastalarda teller diş çürüklerine neden olmaz ve dişlere herhangi bir zarar vermezler.

Tedavi sırasında tellerimin görünmesini istemiyorum, görünmeyen teller var mı?

Ortodontide estetik arayışında olan hastalar için diş rengine çok yakın renkte olan seramik braketler kullanmak mümkündür. Ayrıca dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan lingual braketler kullanılarak tellerin önden hiç görünmemesi de sağlanabilir. Seramik braketler ve lingual braketler haricinde şeffaf plaklar kullanılarak da bazı vakalar tedavi edilebilir.

Ortodontik tedavi sırasında her şey yenilip içilebilir mi?

Dişlere yapıştırılmış olan braketlerin çıkmasına sebep olacak sert besinlerden (fındık, fıstık gibi kuruyemişler, erik, kiraz gibi çekirdekli besinler), yapışkan besinlerden (lokum, sakız, karamel gibi) ve asitli içeceklerden (kola, gazoz gibi) tedavi süresince uzak durulmalıdır.

Pekiştirme tedavisi nedir?

Aktif ortodontik tedavi bitip tel ve braketler çıkarıldıktan hemen sonra, dişlerin tedaviden önceki durumuna dönmemesi için alınan önlemlere ‘pekiştirme tedavisi’ denir. Pekiştirme tedavisinin süresi genellikle 12-18 aydır. Bu süreçte kullanılan apareyler genellikle “essix plağı” adı verilen ve takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklardır. Bazı vakalarda ise sabit retansiyon apareyleri kullanılır. Dişlerin tedavi başındaki durumuna göre pekiştirme döneminde […]

Ortodontik tedaviye başlama yaşı ne olmalıdır?

Ortodontik tedavi genellikle daimi dişlerin sürmesinin tamamlandığı 11-12 yaş civarında başlamaktadır. Ancak bazı vakalarda daha erken yaşlarda tedaviye başlamak gerekebilir. Bu yüzden ortodontistle ilk tanışma 7 yaş civarında olmalıdır.

Open chat