Bebek Çocuk ağız bakımı

Çocuğumun süt dişleri çürüdü çektirmeli mi mi yoksa tedavi mi ettirmeliyim?

Normal düşme süresinden önce çekilen süt dişleri yer kayıplarına yol açarak daimi dişlerin çapraşık bir şekilde sürmelerine neden olurlar. Bu nedenle çürüyen süt dişleri tedavi edilmeli ,düşme sürecinden önce çekilirlerse süt dişinin yerinde kalan boşluk diş hekiminizin takacağı apereyle korunmalıdır.

Süt dişleri niçin önemlidir?

Süt dişleri insan gelişiminin en önemli döneminde görev yaparlar. Çocukların iyi bir şekilde beslenip büyüyebilmeleri, kelimeleri doğru ve güzel söyleyebilmeleri, kendilerine güvenli rahatça gülebilmeleri için süt dişlerine ihtiyaç vardır. En önemli görevlerinden birisi de altından gelecek olan daimi dişlerin çenelerde muntazam bir şekilde yerleşmeleri için rehberlik yapmalarıdır.

Çocuğumu diş hekimine ilk kez ne zaman götürmeliyim ?

Bebekler ilk süt dişleri sürdükten sonra, yani 6-12 aylık olduğunda bir diş hekimine götürülmelidir. Diş hekiminiz periyodik olarak çocuğunuzun diş gelişimini değerlendirecek, gerekli koruyucu önlemleri zamanında uygulayarak gelecekteki ağız sağlığını garanti altına alacaktır.

Emzik emmek dişlere zararlı mıdır?

Bebeğinizi sakinleştirmek için emziği şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılara batırarak kullanıyorsanız bebeğinizin dişleri çürüyebilir. Çocuğunuz üç yaşından sonra hala yalancı emzik kullanıyorsa çenelerde ortodontik problemlere neden olabilir.

Bebeğimin dişlerini ne zaman temizlemeye başlamalıyım?

Bebeğinizin ilk süt dişleri sürdükten sonra dişlerini ve dişetlerini parmağa sarılan temiz nemli bir tülbent, parmağa geçirilen lastik diş fırçası( eczanelerden alabilirsiniz), yumuşak bebek diş fırçası ile temizlemelisiniz.

Çocuğumun dişlerinin biberondan dolayı çürümesini nasıl önlerim?

Dişler çıktıktan sonra bebeğinizin dişlerini beslenme sonrasında özellikle gece son beslenmeden sonra temiz ve nemli bir tülbentle temizleyiniz. En uygun durum, bebeğiniz 1 yaşına gelince biberon kullanımını bırakmak veya bu yaştan sonra biberon kullanmaya başlamamaktır. Çocuk 1 yaşından sonra hala biberon kullanıyorsa , biberon keyif verici bir bağımlılığa dönüşmüştür .Çocuğunuzu uykuya dalarken biberonla beslemeyiniz. Çocuk […]

Süt dişleri çıktıktan hemen sonra çürür mü?

Erken çocukluk dönemi çürüğü olarak olarak adlandırılan çürükler 2-3 yaş gibi çok küçük yaşlarda başlayabilir. Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde ön süt dişleri sürmüştür. Eğer bir yaşından sonra hala gece beslenmesinde biberonla şekerli süt ,muhallebi,meyve suyu veriyorsanız, emziğini bal, reçel gibi tatlandırıcılara batırarak kullanıyorsanız , geceleri sabaha kadar bebeği sık sık emziriyorsanız,çocuk gün boyunca elinde ekmekle […]

Bebeğime çürük bulaşır mı? Bebeğimin ağzına çürük mikrobu nasıl bulaşır?

Evet, çürük belirli mikropların neden olduğu bir hastalıktır.Ağzınızda çürük varsa aile bireylerinden bebeğinizin ağzına çürük mikrobu taşınabilir. Bunu önlemek için hamilelikten itibaren ağız bakımınıza dikkat ediniz. Kendi ağzınıza soktuğunuz emzik veya kaşığı bebeğinize de verirseniz sizin ağzınızdaki mikroplar bebeğin ağzına bulaşır. Ayrıca, bebeğin elini ağzınıza sokmasına ve dudaklarınızdan öpmesine izin vermeyiniz. Emziğini ağzınıza sokarak temizlemeyiniz.

Süt dişlerinin sürmesi esnasında çocuğun huzursuzluğunu gidermek için neler yapmalıyım?

Süt dişlerinin sürmesi esnasında çocuk huzursuzsa çocuğun eline dişetini kaşıyıcı oyuncaklar verilmelidir. Özellikle içerisinde su bulunan kaşıyıcı halkaların buzdolabında soğutularak verilmesi , soğuk ,elma ,havuç gibi gıdalarla dişetlerini kaşımasına müsaade edilmesi, annenin parmağı ile süren diş bölgesine hafif hareketlerle masaj yapması çocuğu rahatlatacaktır. Biberon dişetlerindeki ağrıyı arttıracağından çocuk kaşıkla beslenmelidir . Bardakla soğuk su verilmesi,püre […]

Open chat