Sağlıksız bir hamilelik, erken doğum, çocuğun küçük yaşta geçirdiği ağır hastalıklar diş gelişiminin zayıf olmasına yol açarak çürüğe yatkınlığını arttırır.

Bebeğinize 1 yaşından sonra geceleri uykuya dalarken biberonla şeker ilave edilmiş süt veriyor ve dişlerini temizlemiyorsanız, emziğini bal, reçel gibi tatlandırıcılara batırıyorsanız çocuğunuzun süt dişlerinin çürüme riski ile karşı karşıya olduğunu bilmelisiniz.

Diş sağlığının korunması için dişler 1. 5 yaşından itibaren günde 2 kez florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır. Çocuğunuz dişlerini fırçalamıyorsa ve siz diş temizliğine yardımcı olmuyorsanız dişlerinin çürüme riski çok yüksektir.

Çocuğunuza ara öğünlerde sık sık şeker ve kek , kurabiye , bisküvi gibi şekerli ve unlu gıdaları tüketiyor ve takiben dişlerini fırçalamıyorsa çürük riskinin yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Sizin ve diğer aile bireylerinin dişlerinde çok sayıda çürük ,çekilmiş diş bulunması veya dişetlerinin hasta olması ailenizde diş sağlığını tehlikeye sokan hatalı beslenme alışkanlıklarının bulunduğunun yanı sıra ağız temizliği alışkanlığının yetersiz olduğunun göstergesidir. Bu koşullarda gerekli önlemler alınmazsa çocuğunuzun dişlerinin de kısa sürede çürüyeceğini beklemelisiniz.

Çocuğun süt dişlerinde çok sayıda çürük varsa veya süt dişleri iltihaplanarak normal düşme zamanından önce çekilmişse sağlıklı süren sürekli dişlerinin de kısa süre içerisinde çürüyeceğini bilmelisiniz. Çocuğunuzun çürük dişlerini hemen tedavi ettirilmeli ve diş hekiminize gerekli koruyucu uygulamaları ; ağız sağlığı eğitimi, beslenme düzenlenmesi, florür, fissür örtücü yaptırmalısınız.

Yukarıda belirtilen nedenlerle çocuğunuzun dişlerinin çürüme riski yüksekse; günde iki kez florürlü diş macunu kullanmasının yanı sıra,diş hekiminizin önereceği sıklıkta kontrole giderek ilave florür tedavileri ve fissür örtücü uygulatmalısınız.